Σήμερα είναι ξεκάθαρο ότι χρειαζόμαστε μία νέα θεώρηση τόσο αναφορικά με τις αντιλήψεις μας και τον τρόπο σκέψης μας όσο και με το διοικητικό και οικονομικό μοντέλο που μπορεί να επιφέρει πραγματική κοινωνική ανάπτυξη και πρόοδο σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο.

Κι αν όλα αυτά ακούγονται μακριά από τα όρια του Δήμου Αμαρουσίου, στην πραγματικότητα, δεν είναι. Ο κάθε δήμος αντανακλά την κοινωνία μας όπως και η κεντρική πολιτική σκηνή. Εάν όμως η σύγχρονη πολιτική διακυβέρνηση ορίζεται ως επί το πλείστο από τις Βρυξέλες ή από διεθνείς υποχρεώσεις, ο δήμος παρουσιάζει σημαντική ευελιξία ώστε να ξεπεράσει δομικές αδυναμίες, γραφειοκρατικές στρεβλώσεις και περιοριστικά συμφέροντα … αρκεί να ξέρεις πως και να θες.

Οι πολίτες του Αμαρουσίου όπως και κάθε άλλης πόλης, δεν νοιάζονται μόνο για τα σκουπίδια, τις λαϊκές ή το παρκάρισμα. Απλά διαχρονικά οι δημοτικές αρχές δεν τους μίλαγαν για τίποτα άλλο είτε λόγω ευκολίας είτε λόγω ανικανότητας. Στην πραγματικότητα όμως νοιάζονται για το αύριο, την ασφάλεια και το μέλλον των οικογενειών τους. Νοιάζονται για την ουσιαστική, καθημερινή ανάπτυξη, για να έχουν τα παιδιά τους ευκαιρίες να εργασθούν, να δημιουργήσουν και να προκόψουν, για να έχουν δουλειά τα καταστήματά τους, νοιάζονται για ένα αστικό περιβάλλον που οι πολίτες και οι επισκέπτες μας θα θέλουν να ζουν, να εργάζονται, να δημιουργούν και να διασκεδάζουν.

Σε αυτό το πλαίσιο ερχόμαστε να καταθέσουμε μία νέα πρόταση στις επερχόμενες αυτό-διοικητικές εκλογές που εδράζεται πρωτίστως στην τεκμηριωμένη γνώση και εμπειρία μας να ακούμε, να συνεργαζόμαστε, να συνθέτουμε και να επιτυγχάνουμε αποτελέσματα μακριά από ιδεολογικές εμμονές και κομματικές ανάγκες ή ισορροπίες του χθες.

Ποιοι είμαστε εμείς; Πολίτες που δεν φοβόμαστε να κριθούμε και να συνεργαστούμε, που ξέρουμε πως να αξιοποιούμε τους όποιους διαθέσιμους πόρους, τα εργαλεία και τα ταλέντα γύρω μας ώστε με ανταγωνιστικό και βιώσιμο τρόπο να κάνουμε κάθε μέρα ένα βήμα μπροστά.

Πολίτες που δεν κοιτάμε το χθες και το τι δεν έκανε ο άλλος, αλλά αντίθετα κοιτάμε το πώς μπορούμε – αξιοποιώντας ό,τι καλύτερο “είμαστε” και ότι μπορεί να προσφέρει ο καθένας μας –  να προχωρήσουμε μπροστά τις δουλειές μας, τη πόλη μας και τελικά, τη ζωή μας.

Πολίτες που δεν χαρακτηριζόμαστε από τις πολιτικές μας πεποιθήσεις ή τις κομματικές μας φιλίες μας αλλά από τις ικανότητες μας και τα μικρά ή μεγαλύτερα έργα μας. Πολίτες που πιστεύουμε ότι η εμπιστοσύνη, η ειλικρίνεια, η λογική, η δημιουργικότητα, ο διάλογος και η συνέπεια είναι ο μόνος τρόπος να ξεπεράσουμε τα λάθη, τα συμφέροντα, τις ιδεοληψίες και τις δήθεν κόκκινες γραμμές του χθες.

Πολίτες που ξέρουμε ότι οι χθεσινοί πρωταγωνιστές – διορισμένοι ή εκλεγμένοι –  ενός αποτυχημένου συστήματος διαχείρισης πελατειακών σχέσεων και δήθεν προνομιών δεν μπορούν να χτίσουν το αύριο που χρωστάμε στα παιδιά μας και θέλουμε και για εμάς.

Γνωρίζουμε καλύτερα από κάθε άλλον τις ανάγκες της πόλης μας γιατί την ζούμε καθημερινά. Έργα υποδομής με κοινωνικό πρόσημο, έργα πνοής, έργα που θα ομορφαίνουν την καθημερινότητα, καθαρές γειτονιές, καλυμμένες λακκούβες, ασφαλείς παιδικές χαρές, σωστός σύγχρονος φωτισμός, αστυνόμευση, κοινωνικές δομές είναι αυτονόητα για όλους.

Η μόνη διαφορά μας με τους “άλλους” είναι ότι εμείς αντιλαμβανόμαστε ότι είμαστε σε μία περίοδο απίστευτης κρίσης, και ελλείματος πόρων και ηγεσίας. Δεν μας ενδιαφέρει να ρίξουμε ευθύνες ή να περιμένουμε σε διαδρόμους υπουργείων ή φουαγιέ ξενοδοχείων για να χαιρετήσουμε ή να φωτογραφηθούμε με Υπουργούς ή αξιωματούχους (οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν έχουν την επάρκεια να αντιληφθούν ή να διαχειριστούν λύσεις) με την ελπίδα να μας “εντάξουν” κι εμάς ένα έργο.

Είμαστε έτοιμοι να φέρουμε στο τραπέζι όσους αγαπούν το Μαρούσι, όσους έχουν μεγαλώσει σε αυτή την γεμάτη προοπτικές πόλη και θέλουν να μεγαλώσουν και τα παιδιά τους εδώ. Όσους εργάζονται καθημερινά στη πόλη μας και την ζούνε όσο και εμείς.

Όσους ξέρουν, γνωρίζουν και μπορούν να ακούσουν και να συνθέσουν λύσεις για να ξεπεράσουμε το ανέξοδο “δεν γίνονται αυτά τα πράγματα ” και τα περιοριστικά διαχρονικά μικροσυμφέροντα, και να αξιοποιήσουμε τις προοπτικές της πόλης μας – του ουσιαστικού οικονομικού και επιχειρηματικού κέντρου της χώρας μας – και με νέα εργαλεία να δημιουργήσουμε έσοδα και λύσεις για έναν σύγχρονο και ανεξάρτητο δήμο.

Ο Ουίνστων Τσώρτσιλ έλεγε ότι «αν ανοίξουμε ένα καυγά ανάμεσα στο παρόν και στο παρελθόν, θα βρεθούμε στον κίνδυνο να χάσουμε το μέλλον».

Εμείς λοιπόν σας καλούμε να αφήσουμε το χθες πίσω, να κοιτάξουμε μπροστά με πάθος και σύγχρονες λύσεις, και μαζί να χτίσουμε την επόμενη ημέρα για το Μαρούσι ακόμα καλύτερη.